Måla fasaden - tips från erfarna målare i Sala

Att måla fasaden på egen hand kan låta som en enkel uppgift och i de flesta fall brukar det gå riktigt bra, även om du inte har någon erfarenhet sedan tidigare. Det är dock ett relativt stort jobb som kräver både tid och smarta knep för att bli lyckat. Här nedan kan du läsa om några riktigt bra tips från Målare Avesta som kommer att göra fasadmålningen till en barnlek. Tipsen lämpar sig lika bra för nybörjaren som för den som målat fasaden förut.

  • Underlätta fasadmålningen
  • Bästa tipsen för din fasadmålning
  • Rätt verktyg kommer att göra jobbet lättare
  • Grundlig rengöring är nyckel till ett bra resultat

Målare Avesta rekommenderar att undvik solljus när du målar

Ett mycket vanligt misstag är att ta fram alla verktyg och sätta igång när solen lyser som starkast. Det är trots allt då som det är trevligast att vara ute, eller hur? Lyssna istället på experttipsen från Målerifirma Avesta som säger att det är en god idé att vända tills solen går i moln. Att måla i direkt solljus gör att färgen torkar alldeles för snabbt, vilket resulterar i att den inte hinner fästa som den ska eller att färgen inte skyddar fasaden.


Om färgen på fasaden inte får torka i lugn och ro hinner den inte sugas upp av träet och kommer därför inte skydda fasaden. Det här är ett misstag som du vill undvika till varje pris, eftersom det kan leda till att du behöver måla om fasaden inom en snar framtid igen. Har du använt dig av en grundfärg som innehåller olja måste du vara extra noga med detta. Oljegrundfärgen lämpar sig inte bra på varma väggar, eftersom oljan måste få en chans att träng in innan färgen har torkat helt.

Använd rätt verktyg

En målare Avesta kommer aldrig att komma ut och göra ett uppdrag utan rätt typ av verktyg. Verktygen som du väljer är nämligen A och O för hur bra resultat du kommer att få på din fasad, men de är också avgörande för hur enkelt och smidigt arbetet går. Är du osäker på vilka verktygs om du behöver kan du med fördel vända dig till Målare Avesta för vägledning eller bokning av målning, men du kan också ta hjälp av experttipsen nedan.


När du ska måla fasaden kommer du vara i behov av minst två stycken penslar. Den ena penseln bör vara specifikt framtagen för just fasadmålning, för att du ska få upp tillräckligt med färg och slippa doppa hela tiden. För de där svåra ytorna krävs en vinkelpensel, men glöm heller inte bort ett bra och stadigt förlängningsskaft så att du kan nå ordentligt. Ska du använda dig av rödfärg bör du införskaffa en rödfärgspensel och läsa om hur du använder just denna typ av färg.

Ett bra grundarbete förelår vi målare i Avesta

Att lyssna på en erfaren Målerifirma Avesta är det bästa du kan göra inför din fasadmålning. En fasadmålning blir aldrig 100 % bra om du inte har gjort ett ordentligt grundarbete först. Det första du måste se till är att fasaden är helt torr och ren. Finns det smuts kvar är risken stor att färgen kommer att spricka. Du kan tvätta fasaden med fasadtvätt och skrapa den. Observera att om fasaden skrapas helt fri behöver du först se till att impregnera fasaden med hjälp av grundolja innan du påbörjar fasadmålningen.

Kontakta oss målare i Avesta

Varmt välkommen att kontakta oss målare för din kommande fasad målning. Vi erbjuder alltid gratis offert och platsbesök.