Din kompletta guide till fönstermålning

Att måla fönster innebär inte bara själva målningen utan det krävs en hel del förarbete samt mer än en omgång målning. I den här artikeln ska vi ge dig en komplett guide till hur en fönstermålning går tillväga. Det är många steg att komma ihåg och många gånger är det klokt att anlita hantverkare som kan hjälpa dig med arbetet. De steg som krävs är:

  • Rengör
  • Skrapa och slipa
  • Grundmåla
  • Kitta och laga
  • Slutmålning

Förarbetet med Målare Avesta

Ett bra förarbete är ett måste för Målare Avesta alltför att få ett felfritt slutresultat. För det första måste du rengöra och då måste du skruva loss fönstrets hörnbeslag och plocka bort gamla tätningslister. Träytor ska tvättas med medel för utomhustvätt. Om det förekommer alger eller mögel på karmarna och fönstren bör du avlägsna dem med medel speciellt tillverkat för det ändamålet. 

Se till att du rengör ordentligt annars blir slutresultatet inte bra

Nästa steg är att skrapa bort gammal färg som sitter löst. Du bör även kontrollera att träet inte är skadat eller ruttet, i så fall måste du byta ut det. När det är klart behöver fönsterkarmarna slipas och efter det måste allt damm borstas bort. Innan allt det här görs måste du förstås ta ner fönsterna från huset, vilket också är ett ganska tufft jobb att göra själv.

Så här går målningen till med Målare Avesta

När rengöring och slipning är klart måste dina fönster grundmålas. Du bör även olja skarvar och ändträ. Innan du börjar måla är det viktigt att du maskerar fönstret. Hörnbeslagen måste också målas och de ska målas med en speciell rostskyddsfärg. Om kittet på fönstret har spruckit bör det ersättas, vilket görs med en kittkniv eller kittspruta. Du kan använda målarfog eller fönsterkitt för att laga mindre sprickor i träet.

När allt det här är genomfört kan du måla fönstret med färgen du önskar och du bör alltid måla dem två gånger

Färgen måste torka mellan strykningarna och skarvarna ska målas en extra gång. Maskeringstejpen får du inte glömma att ta bort innan färgen torkar, annars kan den fastna i färgen. Som du ser är det ett stort jobb att måla fönster och det kan ta relativt lång tid.

Kontakta måleriföretag Avesta för offert

Vi är en målerifirma som arbetar i Avesta med omnejd och vi hjälper dig gärna med fönstermålningen. Det kan vara skönt att överlämna jobbet åt professionella hantverkare som får jobbet gjort snabbt och med ett riktigt bra slutresultat. Du kan kontakta oss via kontaktformuläret här på vår hemsida så hör vi snabbt av oss. Vi genomför även kostnadsfria hembesök för att enklare kunna ge en rättvisande offert.